צילום וסוגיו

עם ההישגים החדשים והמשמעותיים בעשורים האחרונים בתחום הטכנולוגיה, זוכה צילום מאקרו לפופולאריות גבוהה. יותר ויותר אנשים, גם צלמים מקצועיים וגם חובבניים, מפשילים שרוולים יוצאים בהמוניהם לשטח בכדי להביא את תמונת המאקרו המושלמת. מרביתם מצלמים בעלי חיים קטנים: פרפרים, חרקים, ציפורים וחלקם מצלמים דברים דוממים: פרחים, עלים, מים וכן הלאה.

הכול יפה וכל תמונה יכולה לרגש, מה שחשוב שהיא תהיה מצולמת נכון. הכוונה היא לדעת להשתמש בצמצם נכון, לשלוט על הפוקוס ועל חשיפה לאור וכמובן – לבחור את הקומפוזיציה האידיאלית. לכל אלה נדרשת מיומנות בסיסית ברזי הצילום שכן סובלנות לא מבוטלת.

מהו צילום מאקרו?

תמונות מאקרו אלה הן תמונות בהן האובייקט הוא קטן מאוד וממלא כמעט את כל הפריים. הן נמדדות ביחס בין גודל האובייקט המצולם לבין גודל ההיטל שלו על החישן. תמונת המאקרו העוצמתית ביותר היא תמונה בעלת יחס של 1:2 (1.5 סנטימטר במציאות). תמונה שהיחס שלה גבוה מזה, 5:1 למשל, מכניס אותה לקטגוריה של "סופר מאקרו". עדשות מאקרו חייבות להתחיל בלא פחות מ- 100 מ"מ, רצוי 150 מ"מ. אפשר גם להיעזר במתקן לייצוב ולבניית הקומפוזיציה הנכונה.

מצלמות המתאימות לצילום מאקרו

ישנן מצלמות דיגיטאליות המגדירות כי צילום ממרחק של 10- 90 ס"מ עם מצלמה שלהם ייחשב כצילום מאקרו ומאפשרות לעשות זאת באמצעות לחיצה על כפתור "פרח". אך הדבר אינו נכון – זהו תצלום תקריב בלבד ואילו צילום מאקרו הוא הליך הרבה יותר מורכב. הבעיה היא בשליטה על המיקוד והפוקוס של העדשה. לרוב, צילום מאקרו ניתן לבצע במצלמות מקצועיות (ריפלקס) תוך הרכבת עדשת מאקרו. מחיריהן נעים בין 500 שקל לאלפי שקלים.  רצוי שלמצלמה יהיה שלט אלחוטי, טיימר פנימי וחצובה.

טיפים לצילום מאקרו מוצלח

צילום מאקרו הוא קודם כל צילום בתאורה חזקה. ככל שנכניס יותר אור לפריים נוכל לסגור צמצם, מה שיאפשר לקבל עומק שדה גדול יותר. חשוב גם שהצילום יהיה מקובע ולא להחזיק את המצלמה ביד. הדבר מפריע למנגנון המיקוד ורצוי להיעזר בחצובה או משענת אחרת.

דבר חשוב נוסף בצילום מאקרו הוא בחירת הקומפוזיציה, כי לא רק האובייקט עצמו מעניין כאן אלא גם האווירה שמסביבו. בשביל זה מומלץ להצטייד במספריים ובפינצטה, על מנת להזיז ולגזור את הפריטים המיותרים מסביב. ולסיום, לפני שאתם יוצאים לשטח לצלם תמונות מאקרו תציצו באתר אינטרנט של מזג האוויר ותבדקו את תחזית מהירות הרוח, עדיף שהיא לא תהיה חזקה.

This entry was posted in צילום. Bookmark the permalink.