תיק מפעל

תיק מפעל – חשיבותו ותכולתו

אין זה סוד כי אנו חיים במדינה בה בכל רגע נתון יתכן ונקלע למצב חירום בשל סיבה כזו או אחרת – אם בשל סיבה ביטחונית ואם בשל סיבה הקשורה לפגעי טבע כגון רעידת אדמה קשה. חשיבות ההכנות למקרי חירום גדולה מאוד עבור כל אחד, כל משפחה וכל מוסד. החשיבות גדולה אף יותר כאשר מדובר במפעלי תעשייה בהם חומרים מסוכנים, מיכון מורכב וכו'. על כן, הרשויות ראו לנכון לחייב כל מפעל העונה על ההגדרה בחוק להחזיק בתיק מפעל למקרי חירום. תיק המפעל יורכב על ידי מומחי בטיחות ואיכות סביבה וישמש את המפעל בעתות חירום .

אילו מפעלים נדרשים להכין ולהחזיק תיק מפעל ?

תקנות רישוי עסקים ( מפעלים מסוכנים ) התשנ"ג 1993 מגדירות כי : "בעל מפעל מסוכן יכין ויחזיק תיק מפעל לטיפול במקרי תקלות ותקריות העלולות להתרחש אגב תפעול מפעלו והעלולות להוות סכנה לבני אדם ולסביבה ( להלן – תיק מפעל )". מפעל מסוכן הוא מפעל בו מוחזקות כמויות של חומרים מסוכנים כפי שמוגדר בחוק למשל : 200 אלף ליטר של בנזין או 10 ליטרים של אמוניה אל-מימית .

מדוע תיק מפעל חשוב ?

תיק המפעל הוא תכנית מניעה ופעולה למקרים של תקלות, שריפות, שפך, דליפה של חומרים רעילים ומסוכנים, רעידת אדמה, אירועי מלחמה ועוד. החשיבות של תיק המפעל גדולה מאוד, הוא מאפשר לגורמים בתוך המפעל להתכונן למקרי חירום וחשוב מכך, למנוע אותם. על ידי בחינה מדוקדקת של המפעל ניתן למנוע מראש תקלות ומצבי חירום. בכל מצב חירום תיק המפעל הוא האורים והתומים של צוות המפעל והרשויות המטפלות בתקלה. ללא תיק מפעל מפורט קשה מאוד על בלתי אפשרי לטפל בתקלות שהזכרנו לעיל .

מה יכיל תיק מפעל ?

תיק מפעל יכיל את הפרטים הבאים :

  • תכנית המפעל בפירוט כולל זיהוי של מוקדי סיכון במפעל .
  • מערך כיבוי אש וטיפול אוטומטי בחומרים מסוכנים .
  • אמצעי מיגון במפעל .
  • תיאור צוות חירום וכוח אדם .
  • תכנית פעולה מפורטת למצבי חירום שונים.
This entry was posted in יעוץ בטחוני. Bookmark the permalink.